🏆 Az év közösségi irodája lettünk!

A Kastner Kommunity az év közösség irodája!

Hatalmas büszkeség, hogy a Kommunity-t az Év Irodája verseny zsűrije érdemesnek találta arra, hogy az elismerést nekünk ítélje az év közösségi irodája kategóriában.
 
Az április 13-i díjátadón a zsűri elnöke kiemelte, hogy a szervezett programok minősége és sokszínűsége, a tér változatos használata, az épület korábbi funkciójának visszaállítása, valamint a bátor helyszínválasztás messze kiemelte a Kommunity-t az indulók közül.

Pályázatunkban az alábbi szempontokat emeltük ki:

FENNTARTHATÓSÁG – régiből újat, épített örökségünk megőrzése, elhanyagolt, kevésbé elegáns városrész újrapozicionálása

Maga a helyszín is lényeges eleme annak a küldetésnek, amit a Kastner célul tűzött ki. Egy olyan vibráló, feltörekvő lokációt kerestek, ahol sok kreatív fiatal találja meg ma Budapesten a számára elérhető és komfortos, inspiráló környezetet. A VIII. kerület Népszínház negyede eklektikus építészetével tökéletes választásnak bizonyult. Az ikonikus toronyház fizikailag is egy kiemelkedő épület és ráadásul egyik legvagányabb képviselője a hatvanas évek brutalista építészetének. A beruházó célja volt az elhanyagolt állapotú üzlethelyiség újjáépítésével és funkcióival a környék fejlődésének motorjává válni. Az épület 1965-ös tervezésekor eredetileg is vendéglátóhelyet terveztek ide, majd egy ideig itt működött a kor népszerű Mézes Mackó cukrászda-láncának egyik kirendeltsége. A projekttel a tér és az épület is visszakapta az eredetileg ide tervezett funkciót és ismét az itt lakókat és a helyi közösségeket is szolgáló létesítmény jött létre – 2021 igényeire szabva. A régi értékek megőrzése a bútorok kiválasztásánál is kézzel fogható, hiszen a térben elhelyezett és beépített bútorok jó része vintage, újrahasznosított vagy valódi fából készült egyedi darab. A gépészeti kialakításnál az épület eredeti adottságait figyelembe véve történt a korszerűsítés: az energiatakarékos házközponti fűtést megtartva került kiépítésre a hűtő-fűtő légcserélő, az üzlet szellőző-rendszerét és elektromos hálózatát pedig a korábbi étellift aknában alakították ki.

BELSŐÉPÍTÉSZETI ÖSSZHANG – építészeti koncepció, belsőépítészeti kialakítás, finom reflexió az eredeti funkciókra és működésre

A tervezés hangsúlyos része volt, hogy az épület karaktere a belső terekben és az arculatban is érződjön. A tér központi eleme a kávézó, mely a bejárattal szemben került kialakításra, hogy egyfajta fogadópultként is működhessen, és rögtön személyes kapcsolat alakuljon ki a látogatók és a hely között. A fogadó szinten flexibilisen alakítható tereket, megoldásokat találtunk ki. Így jött létre a kirakat-pódium, az épített , lépcső ücsörgő, az úgynevezett könyvtársarok, mely tárgyalóként is működhet. A földszinti tér kevésbé integráns végében egy kiállításokat befogadó térrészt hagytunk szabadon. Az egyes térrészeket, a szabadon berendezhető mobil központi tér kapcsolja össze. A jellegzetes, kirakat előtt lebegő lépcsősor köti össze a galériát fizikailag és vizuálisan is. Ennek az orsóterében sikerült egy telefonfülkét is kialakítani. A galéria nyitott részén kapott helyett a közösségi iroda elvonulósabb része, valamint egy üvegezett tárgyaló. A korláthoz igazított pult, vonzó és látványos hely a hosszabb munkának, hiszen innen nem csak az alsó tér tárul fel, de az egész II. János Pál pápa tér és annak élete is tökéletes lehetőséget nyújt a merengésre.  A galéria belső, védettebb, de nyitottan hagyott zónájában lelt otthonra a Kastner csapata.

A színek, a bútorok és felületek kiválasztásában nagy szerepet játszott a 60-as évek világa, amikor maga az épület megszületett. Innen származik a galérián lévő korlát ívelt, fém pálcás kialakítása, valamint a kiválasztott bútorok formavilága. A galérián eredetileg is megjelenő drótüveg visszaköszön a lépcső korlátjában, az irodai térelválasztóban és az italtartó polc hátfalaként. Az épület homlokzatának szabályossága megjelenik például a bárpult üvegtégla berakásában, vagy a galérián lévő tárgyaló falburkolatában. A fa felületek, a kék szín, a bárpult felé belógó lámpatestek formavilága, a bárasztalok pozíciója, a korábban itt működő cukrászda hangulatát idézik. A kék szín a Kastner elsődleges arculati színe, mely megjelenik a falakon és a bútorok kárpitjaiban. Kiegészítő színként a terrakotta jelenik meg.Mindvégig fontos volt, hogy a park felé való kilátás ne sérüljön. Ezért áttört a korlát és függesztékként a vékony körszelvényből hajlított nagy lámpatestekre esett a választás. A kint és bent érzés fokozására került például a szélfogó tetejére a növénysziget valamint sok zöld növény a térbe, a park egyfajta folytatásaként a belső térben.

HIBRID MUNKAHELY – HÉTKÖZNAPOK ÚJ LENDÜLETTEL – rugalmas, funkcionális tér, mely jól alakítható az ügynökség aktuális méretéhez, létszámához és a kiszolgált ügyfelek igényeihez is igazodva. A megváltozott munka világára reflektál, minden funkció úgy lett kialakítva, hogy a jövőt szolgálja – egy munkahely ma már a közösségépítésről és értékteremtésről kell, hogy szóljon. A beruházó elképzelése szerint ilyen ma egy modern reklámügynökség. Röviden: önazonos, a szakmának szól, közösséget épít, értéket teremt, művészetet támogat.

Köszönjük a bizalmat a zsűrinek, és mindazoknak, akik közönségszavazatukkal hozzájárultak a sikerhez.

Külön kiemelést érdemelnek együttműködő partnereink, akik részt vettek a helyszín és koncepció megalkotásában. Ez az eredmény közös siker, mindannyiuknak köszönjük a befektetett energiát!

Beruházó és üzemeltető: Kastner Budapest Kft.

Kreatív Igazgató és ügyvezető: Tóth Andrea

Koncepció és projekt management: Járadi Judit

Art Director: Tánczos Korinna

 

Építész Iroda: Bársony Építész Stúdió

Bársony István – okl. építészmérnök / vezető tervező

Tóth Erika – okl. építészmérnök / tervező

 

Belsőépítész: Eichinger Gyöngyi

 

Asztalos munkák: Nuut Workshop

Bútorok: Basic Collection

Vintage bútorok: Fabrika, Möbelkunst, Colorbar, Artibus

Burkolat: Rokfort Home

Belső téri üveg: Glass Work

Fal dekor: Bevlo

Lámpák: 3F Project (világítás tervező: Laktos Adél), Solinfo

Növények: Lelkes Kertész

Műkő elemek: Korpád Beton Manufaktúra

 
A győzteseknek ezúton is gratulálunk, a további kategória indulóit, díjazottjait itt lehet megtekinteni: