Láthatatlan Józsefváros – séta a szomszédságban

Július 1-jén, a Kastner Kommunity bejáratától startolt a Láthatatlan Józsefváros séta a girscanscan kollektíva vezetésével. A program azt hivatott bemutatni, milyen helyet foglal el a II. János Pál pápa tér a környék közösségének kollektív tudatában, és hogy mégis milyen közös alkotói folyamat eredménye ez a hely. A séta keretében a résztvevők végigjárták a téren és környékén található modern építészeti örökségeket, emlékeket, valamint egyéb “láthatatlan” helyzeteket. Utóbbiak arra a kérdésre adtak választ, hogy vajon hogyan formálják a teret a modern gondolatok, és mit jelent ez a mai városlakóknak?

A girscanscan vezetésével megcsodálhatták a Népszínház utcai zebracsordát, a Pápa téri pancsolót, és még a Köztársaság téri kazamaták elhelyezkedését is megkísérelték felhelyezni mentális térképükre. A séta végén a csapat megmászta a Kommunitynek is otthont adó BUVÁTI toronyházat, amelynek tetejéről az egész környéket madártávlatból is beláthatták. A bámészkodás után a résztvevők az épület aljában lévő kávézóban beszélhették meg tapasztalataikat, ahol már bekészített limonádé és egyéb frissítők várták őket.
Facebook esemény

A girlscanscan kollektíva 2020-ban, a pandémia miatti lezárások alatt alakult meg Budapesten. Tevékenységük középpontjában a 20. század épített öröksége áll, és az a kérdés, hogy ez az örökség milyen hatással van a jelen posztszocialista társadalmára.
Küldetésükről bővebben itt is olvashattok: https://hypeandhyper.com/lanyok-szkenneljetek-a-varosszovetet-tripping-on-modernist-monuments/