✎ Rólunk | Új élet a BUVÁTI toronyház aljában

❝Talán sokak számára ismert a II. János Pál pápa tér későmodern toronyháza. A BUVÁTI által tervezett (vezető tervező: Papp Dezső) épület térre néző részén hajdan egy cukrászda működött, az utóbbi időkben azonbana szomorú, lelakott üresség nézett vissza csak a hatalmas üvegportálon át. Mindeddig.

Tavaly ugyanis sürögni-forogni kezdtek körülötte a szakemberek, mára pedig egy új üde színfolt kerekedett itt, ami nagyon is ráfér a II. János Pál pápa térre. Mert bizony lenne itt bőven potenciál: a 2014-ben és 2019-ben befejezett felújítás a park “hírével” ellentétben meghozta eredményét is: a futópálya minden este (is) megtelik, a focipálya és a játszótér folyamatosan ki van használva. Emeli a hely fényét az Erkel Színház is, a tér körül azonban a legtöbb üzlethelyiség kong az ürességről: nincs egy jó hely, ahova be lehetne ülni akár csupán egy kávéra, pedig rengeteg magyar és külföldi hallgató él a környéken.

Az 1960-as évek közepén épült lakóház alján eredetileg is vendéglátó hely volt, a kor népszerű Mézes Mackó cukrászda-láncának egyik kirendeltsége működött itt. A galériás teret most ismét egy vendéglátó hely, de kicsit annál is komplexebb funkció, névszerint a Kommunity lakta most be.❞

Tovább a teljes cikkre: https://epiteszforum.hu/uj-elet-a-buvati-tornyaban-a-kastner-kommunity

Építészfórum, 2022. január 12. Szerk: Pleskovics Viola