Urban Fauna – Vidra Réka kiállítása

Idén először hirdettük meg az Art Open pályázatot, melynek nyertese Vidra Réka lett.

Neki köszönhetően november 9-én városi vadak költöztek a Kastner Kommunitybe. Szarvas, vaddisznó, nyest, róka, sün… napjainkban rendszeresen találkozhatunk velük az utcán, a kertünkben, vagy éppen az udvarunkban. Az urbanizáció következtében természetes élőhelyükről egyre inkább kiszoruló, élelem után kutakodó vadakkal gyakorlatilag városi lakótársakká váltunk az elmúlt évtizedekben.

A kiállítás a városi vadak jelenségét járja körül kritikai szemlélettel és egyben érzékenyítő célzattal. Vidra Réka szokatlan, nagyon okos anyagválasztással és technikával hozza közelebb hozzánk, városlakó emberekhez a témát. A művész által megjelenített állatok enteriőrökből ismerős, melegséget adó, kézi tűzőtt (hand tufted) puha szőnyegek formájában veszik körül a látogatót. Ezzel a városlakóvá váló vadállatok nyomasztó, többrétű problémáját egy olyan befogadó és megnyugtató környezetben mutatja be, amelyben lehetőség nyílik a valódi megértésre, reflexióra és akár megoldások keresésére is.

A kiállítást Dr. Ronkayné Tóth Mária biológus nyitotta meg, az eseményen zenélt Kriska Bálint (AGAVOID).

Kurátor: Tánczos Korinna

Kiállítási időszak: 2023. 11. 09. – 2023. 12. 05.

Vidra Réka 2016-ban szerezte mesterdiplomáját képgrafika szakirányon, majd képzőművész-tanár szakon a Magyar Képzőművészeti Egyetemen.
Számos elnyert ösztöndíj és csoportos megjelenése mellett egyik legfontosabb egyéni kiállítása a Képzelt barátok itatója volt a Nyolcésfél kiállítóterében, 2022-ben. Ez a kiállítás jegyzi Vidra Réka animal studies témakörben folytatott művészi gyakorlatának kezdetét, és egyúttal szorosan kapcsolódik az Art Kornerben bemutatott tárlathoz.

Facebook-esemény