ūĚďģSCAPES ‚ŹźKerekes G√°bor ki√°ll√≠t√°sa

Menek√ľl√©si lehetŇĎs√©gek a kl√≠mav√°ltoz√°s elŇĎl? Kerekes G√°bor k√©pzŇĎmŇĪv√©sz hullad√©kokb√≥l √ļjrahasznos√≠tott, diszt√≥pikus koll√°zs install√°ci√≥kkal keresi a v√°laszokat.

Kerekes G√°bor egyed√ľl√°ll√≥ mŇĪv√©szi vil√°g√°ba nyerhet√ľnk betekint√©st a Kastner Kommunity √°prilisi ki√°ll√≠t√°s√°n. A Magyar K√©pzŇĎmŇĪv√©szeti Egyetem festŇĎ szak√°n v√©gzett alkot√≥ gyakorlat√°t m√°r az egyetemi √©vek alatt is az installat√≠v munk√°k jellemezt√©k, k√©sŇĎbb pedig a koll√°zs mŇĪfaj fel√© fordult. MŇĪvei kiv√©tel n√©lk√ľl kidob√°sra √≠t√©lt, hullad√©k alapanyagokb√≥l k√©sz√ľlnek, v√©gtelen apr√≥l√©koss√°ggal. Nagy m√©retŇĪ koll√°zsai t√∂bb r√©tegbŇĎl √°llnak √∂ssze, az assemblage mŇĪfaji hat√°r√°n mozogva, sok esetben interakt√≠v, t√©rbeli install√°ci√≥kk√° kinŇĎve magukat. Alkot√°sai egytŇĎl-egyig feszegetik a hagyom√°nyos k√©pi hat√°rokat, a mŇĪv√©sz a teret haszn√°lja v√°szonk√©nt.

A ki√°ll√≠t√°s Kerekes futurisztikus v√°rosk√©peit mutatja be, melyek a mŇĪv√©sz olvasat√°ban egyfajta menek√ľl√©st jelenthetnek az apokaliptikus j√∂vŇĎben. Menek√ľl√©st a saj√°t magunk √°ltal teremtett k√°osz √©s katasztr√≥f√°k elŇĎl. Miut√°n m√°r mindent elmosott az √°rv√≠z, vagy teljesen elsivatagosodott az √©letter√ľnk, az alkot√≥ olyan j√∂vŇĎk√©pet vizion√°l, ahol lebegŇĎ, √©s magas l√°bazatokra √©p√ľlt v√°rosokba szorul az emberis√©g.

Kerekes munk√°ss√°ga mind anyaghaszn√°latban, mind tematik√°j√°ban t√°rsadalmunk erŇĎs kritik√°ja, egy statement, egy misszi√≥. Misszi√≥, mely nem is lehetne aktu√°lisabb a kl√≠mav√°ls√°g √©s a kl√≠maszorong√°s √°ltal meghat√°rozott korszakunkban.

Kur√°tor:T√°nczos Korinna
Megnyitó: 2024. 04. 18. 18:30
A ki√°ll√≠t√°st megnyitja: √Čger √Ākos, a Magyar Term√©szetv√©dŇĎk Sz√∂vets√©g√©nek eln√∂ke

Facebook-esemény