𝓮SCAPES ⏐Kerekes Gábor kiállítása

Menekülési lehetőségek a klímaváltozás elől? Kerekes Gábor képzőművész hulladékokból újrahasznosított, disztópikus kollázs installációkkal keresi a válaszokat.

Kerekes Gábor egyedülálló művészi világába nyerhetünk betekintést a Kastner Kommunity áprilisi kiállításán. A Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán végzett alkotó gyakorlatát már az egyetemi évek alatt is az installatív munkák jellemezték, később pedig a kollázs műfaj felé fordult. Művei kivétel nélkül kidobásra ítélt, hulladék alapanyagokból készülnek, végtelen aprólékossággal. Nagy méretű kollázsai több rétegből állnak össze, az assemblage műfaji határán mozogva, sok esetben interaktív, térbeli installációkká kinőve magukat. Alkotásai egytől-egyig feszegetik a hagyományos képi határokat, a művész a teret használja vászonként.

A kiállítás Kerekes futurisztikus városképeit mutatja be, melyek a művész olvasatában egyfajta menekülést jelenthetnek az apokaliptikus jövőben. Menekülést a saját magunk által teremtett káosz és katasztrófák elől. Miután már mindent elmosott az árvíz, vagy teljesen elsivatagosodott az életterünk, az alkotó olyan jövőképet vizionál, ahol lebegő, és magas lábazatokra épült városokba szorul az emberiség.

Kerekes munkássága mind anyaghasználatban, mind tematikájában társadalmunk erős kritikája, egy statement, egy misszió. Misszió, mely nem is lehetne aktuálisabb a klímaválság és a klímaszorongás által meghatározott korszakunkban.

Kurátor:Tánczos Korinna
Megnyitó: 2024. 04. 18. 18:30
A kiállítást megnyitja: Éger Ákos, a Magyar Természetvédők Szövetségének elnöke

Facebook-esemény