ʳᵉKELET ⏐Harsány Patrícia és Szabó Nelli kiállítása

A keleti utazásokról vélhetően nem az újrahasznosítás és a fenntarthatóság fogalma jut elsőként a legtöbbünk eszébe. A Kastner Kommunity Art Kornerének márciusi kiállítói — Harsány Patrícia és Szabó Nelli — egészen különleges és progresszív perspektívába helyezik a keleti kultúrákról belénk rögzült sémákat. A két tervező barátsága még az egyetemi éveikre nyúlik vissza, ahol formatervezőként, valamint ékszertervezőként diplomáztak, mégis mindketten a képzőművészet határmezsgyéjén alkotnak. ʳᵉKELET című kiállításuk anyaga a tavalyi évük összefoglalójaként is értelmezhető, mely során önállóan és alkotótársakként is sikeresen vettek részt külföldi rezidenciaprogramokban Japánban, Cipruson, Bilbaoban és Jemenben.

A tárlat környezetkímélő, szója alapú festékekkel készült rizográfiák mellett – amelyek Kiotó különböző kerületeit idézik -, a két alkotó legújabb közös projekjét mutatja be, mely egy alkotótársakként megélt szakmai élmény reflexiója Jemenből. A projekt tárgyai kizárólag újrahasznosított PET és PLA alapanyagokból készültek, valamint a műanyagra alternatívát nyújtó bioplasztik anyagokból.

A kiállítás vibráló színekkel és légies könnyedséggel repíti a látogatót a keleti világ sokszínűségébe, miközben betekintést nyújt a két tervező egyedi és friss megoldási javaslataiba a térség egyik égető problémáját illetően.

Megnyitó: 2024. március 7. 18:30

Az eseményt klasszikus megnyitóbeszéd helyett egy artist talkkal indítjuk.

Kurátor: Tánczos Korinna

A kiállítás megtekinthető április 6-ig.

Facebook-esemény

Harsány Patrícia
{ Tanulmányait a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen ékszertervező szakon végezte, emellett több alkalommal volt lehetősége külföldi intézményekben tapasztalatot szerezni; akár a valenciai EASD egyetemen, a bilbaói Basque BioDesign Centerben vagy külföldi rezidenciaprogramok keretein belül. Tagja a Fiatal Iparművészek Studiója Egyesületének. Számos csoportos kiállítása mellett jelentősebb egyéni kiállításai az elmúlt évekből: Re_Object, Budapest Design Week, Klauzál 13 Galéria, 2021, Unobjectified, Telep Art Galéria, 2022, Cooking Plastic, K11 Galéria, 2023. }

Szabó Nelli
{ Formatervező művészként végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen 2017-ben.
2019-ben vett részt először az Abu Dhabi Art Hub “Upcycled art Festival – Single Use Plastic” residency programjában, Abu Dhabiban. Azóta számos nemzetközi rezidencia programhoz csatlakozott, többek között Cipruson és Japánban, illetve legutóbb szintén az Abu-Dhabi Art Hub szervezésében Socotrán, Jemenben. Tagja a Fiatal Iparművészek Studiója Egyesületének. Jelentősebb kiállításai a közelmúltból: Design without borders, Kiscell Museum, Budapest, 2022, G.O.A.T. Greatest of All Time- FISE Gallery, Budapest, 2023, Renaissance – aqb Open House – Art Quarter Budapest, Budapest, 2023, “JOINER” – Even woods have ears – Bridge to Kyoto, Kyoto, 2023. }