Ol∧assa! / Read it! – Boros Mátyás kiállítása az Art Kornerben

Olvassa!

Hétköznapi mondat a szemészeteken, ahol a számoszlopok leolvasása a „belépő”. Az elmúlt három évben talán túl gyakran is hallottam különböző változatokban, mint:
„Olvassa fentről lefelé!”
„Olvassa a középső oszlopot!”
„Olvassa csak a vörös vonal alatti részt!”
Bár eredetileg grafikus vagyok, sosem váltam a tipográfia szerelmesévé. Ennek a kiállításnak alapvető mértékegysége mégis a betű és a szavak, minden olvasatukkal együtt. A betűk egzakt, összetett jelrendszerek elemei, amiket viszonylag korán elsajátítunk. Amint ezek az absztrakt szimbólumok szavakká formálódnak, a betűkhöz társított hangok mellett az adott szó jelentéstartalmai is körvonalazódni kezdenek. Egy határozott jelsor szubjektív asszociációk sorát képes előhívni, a mély és a felületes rétegekből egyaránt, ráadásul életünk során folyamatosan bővül az egy-egy szóhoz kapcsolódó élményeink száma.
Érzékszervi károsodások hatására ezek az értelmezhető formák könnyen válhatnak ellenségessé, bizonytalanná. A tényekből elhajlások, torzult ábrák és deformálódott jelentések lesznek, szétesik vagy összefolyik a látvány.
Jelen pillanatban nagyszabású kompozíciók helyett a betűk mikrovilága tűnik a legalkalmasabbnak számomra arra, hogy kis léptékben, de megmutassa, hogyan tud egy alapvető szervünk változásának hatására megkérdőjeleződni a külvilággal eddig kialakított, megszokott viszonyunk.
[Boros Mátyás]

👁‍🗨 Boros Mátyás “Olʌassa!” c. kiállítása 2024. május 16-tól június június 12-ig látható a Kastner Kommunity hirbrid közösségi és művészeti térben.

Megnyitó: 2024. május 16. 18:30
Megnyitja: Bakti Tamás tanácsadó szakpszichológus
Kurátor: Tánczos Korinna

Ingyenesen látogatható a hét minden napján.

Facebook-esemény