Csató József az Art Kornerben

A Kastner Kommunity Art Kornerjében májusban Csató József kiállításának adtunk otthont. A megnyitó barátságos, meleg hangulatban telt – a résztvevők amellett, hogy először tekinthették meg a művész alkotásait a közösségi térben, különböző borokat is kóstolhattak. A kiállítás kurátora Bencze Péter volt (Everybody Needs Art).

Csató József annak a fiatal festőgenerációnak a képviselője, akik a festészetet hibrid módon értelmezik, azaz a jelen teljes képi és multimediális eszköztárát kihasználva, még a festészeti konvencióknál maradva, de annak reprezentációs feladatát megszüntetve hozzák létre műveiket. Az absztrakció és a figuratív felcserélt imitációja: a figurális absztraktként, az absztrakt figurálisként jelenik meg. „Mintha”-effektus egy egyáltalán nem szépelgő közegben. Radikális közlések, barátságos elbeszélő módban. Festményei nagyon egyedi vizuális nyelven beszélnek.
Figurái és formái egyfajta pszichedelikus és személyes szimbólumrendszerbe illeszkednek, amiben az amorf formák mintha valódi, létező lényeket jelenítenének meg, legyen az növényre vagy egysejtű állatkákra hasonlító, több billiomodra felnagyított elem. Olyan, mintha tárgyait elasztikus anyagból formázná, csak éppen síkban. Ezek a kvázi figurális és absztrakt művek, képrendek számos művészettörténeti referenciát olvasztanak egybe a jelen fantáziavilágában. Az ismétlődő formák újbóli kifejtése, a kép kompozíciójának szervezése miatt úgy tűnik, mintha botanikus kísérletek tartanák mozgásban e festett élővilág dinamikáját.

A május Csatóról szólt Budapesten, hiszen a Kastnerben lévő kiállítással egy időben zajlott a művész nagy hangvételű önálló kiállítása My Memory Foam Keeps Forgetting címmel a Deák Erika galériában.

Kurátor: Bencze Péter

Kiállítási időszak: 2023. május 17. – május 31.
Facebook-esemény