Bács Emese és Becskei Andor kiállítása

Heu Markt, Bauer Markt, Markt Platz, Köztársaság tér, Új vásártér, Tisza Kálmán tér. A 4-es metróvonal kiépítését követően most már II. János Pál pápa térként emlegetjük Budapest VIII. kerületének emblematikus városrészét. Ugyan megannyi névváltozáson esett már át, még sem tudta lemosni magáról a „terhelt” jelzőt. Mit is értünk pontosan ezalatt? Lehet e vagy egyáltalán szükséges-e tehermentesítenünk a múlt kevésbé jeles eseményeinek hordozóját?

❝Hogyan nevezzelek?❞ A Youngart Online Galéria művészei – Bács Emese, Becskei Andor, Gál Barbara és Szirmai Nóra – közvetítik ezt a párbeszédegyüttest a kétrészes kiállításon keresztül. Az első felvonás megnyitója július 18-án zajlott le a Kommunity Art Kornerjében: Bács Emese újrealizmusa találkozott Becskei Andor permanens liminalitásával.
A kiállítást Spiegelhalter Vivien (youngart) és Garami Gréta művészettörténész nyitották meg, a zenei aláfestést Kiss Dávid szolgáltatta indie/loop/improvizatív stílusokban.

Bács Emese (1978) brassói születésű képzőművész, aki jelenleg Budapesten él és alkot. 1996-ban grafikusként végzett a Brassói Művészeti Líceumban, 2004-ben festő és vizuális nevelő diplomát szerzett Maurer Dóra és Gaál József tanítványaként a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. 2001-ben Erasmus ösztöndíjban majd 2002-ben Ludwig ösztöndíjban részesült.
Bács Emese újfiguratív / újrealista stílus képviselője, aki egyéni és megalkuvást nem tűrő hangjával a 21. század hithű tudósítója is lehetne. Bács az alapvetően olajjal és akrillal festett kompozíciókat, kollázs technikai eljárással egészít ki. A legkülönbözőbb matériák, mint gyógyszeres levél, pukkanó fólia, kupak, műanyagháló, kábel, fadarab, műanyaghulladék és egyéb tárgyak felhasználásával egészíti ki táblaképeit, kisplasztikáit.

Becskei Andor (1991) zentai születésű szobrászművész, aki jelenleg Magyarszerdahelyen él és alkot. 2017-ben szobrászművész diplomát szerzett Karmó Zoltán, Menasági Péter és Sallai Géza tanítványaként a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. 2020-ban felvételt nyert a Budapest ArtMentor Programba, jelenleg pedig a Pécsi Tudományegyetem Művészti Kar Doktori Iskolájában végzi tanulmányait Gaál Tamás tanítványaként.
Becskei fiatal kora ellenére számos csoportos kiállítást és vásárt tudhat magam mögött. 2021-ben a Forbes beválogatta a „30 sikeres magyar 30 alatt” című listájába. 2023-ban a Káli Art Inn nyertes pályaművek közé válogatta alkotásait. Becskei szobrait az ellentmondások kiegyensúlyozott találkozásaként lehetne jellemezni, ahol a forma organikus jellege és az acél művi ridegsége találkozik egymással. Becskei számára a vizuális szemléletváltás átadása és megteremtése a legfontosabb alkotásait illetően, ahol az ipari anyag és belőle megmunkált forma szinte filigránná és kiszolgáltatottá válik olyan környezeti tényezők által, mint: idő, napsugárzás vagy fagy.

Kurátor: Spiegelhalter Vivien

Kiállítási időszak: 2023. 07. 18. – 07. 31.
Facebook-esemény